Mgr. Morisstraat 5, 3990 PEER

Covid-19

Covid-19

Op deze pagina geven we een overzicht van de richtlijnen die uitgeschreven zijn voor de Horeca, meer specifiek voor B&B’s en (vakantie)logies, vakantiewoningen. Voor de volledige richtlijnen verwijzen we graag naar de websites die u onderaan kan vinden.  We willen jullie vragen om dit document goed door te lezen, daar het belangrijke informatie bevat omtrent jullie verblijf in onze vakantiewoning. 


Alvorens de heropstart.

Wij zorgen vóór de heropstart voor een complete reiniging van de materialen en ruimtes die gebruikt worden door onze gasten.

Daarnaast verwijderen we alle magazines, toeristische gidsen/stadsplannen en promomateriaal in de woning. In plaats daarvan zal er bij aankomst een pakketje in de woning liggen dat enkel door jullie gebruikt wordt. We vragen dan ook dit bij vertrek mee te nemen of weg te gooien.

Boekingen gebeuren zo veel mogelijk voorafgaand digitaal. De veiligheidsregels voor gasten worden vooraf bezorgd of kenbaar gemaakt aan de gasten en worden nogmaals meegedeeld bij aankomst.

Bevestigingen van reservaties, afrekeningen van waarborg en alle andere communicaties met de huurders gebeuren zo veel mogelijk via digitale weg. Indien er toch gebruik moet gemaakt worden van bancontact, kan dit door middel van Payconiq.

De COVID-19-preventiemaatregelen en afspraken via affichage worden zichtbaar en duidelijk gemaakt bij de ingang van de vakantiewoning en via de website en sociale-mediakanalen. We hangen een affiche in de keuken en badkamer met duidelijke instructies voor het correct reinigen van de handen.

Al het mogelijke wordt gedaan om de fysieke afstand van 1,5 meter zo goed mogelijk na te streven. Waar dit onmogelijk blijkt, gebruiken wij als uitbater een mondmasker.

De vakantiewoning wordt voorzien van voldoende basishulpmiddelen om de hygiëne te handhaven. Dit door de woning te voorzien van: antibacteriële handgel, ontsmettingsalcohol, keukenrol, spons, vaatdoek en dweil. Deze worden per huurperiode vernieuwd. Het gebruikte materiaal wordt weggenomen. Herbruikbaar materiaal wordt gewassen volgens de richtlijnen op min. 60°C.

Wat ventilatie betreft, zorgen we ervoor dat de woning vóór jullie komst voldoende verlucht is. Dit doen we door aanvoer van buitenlucht via ramen en deuren en gebruik van het mechanische ventilatiesysteem. Deze laatste wordt volgens de instructies van de fabrikant onderhouden en gereinigd.


Actieplan omtrent omgang met (mogelijks) besmette gasten.

 • We informeren bij aankomst over de regels in verband met de gezondheid van de gasten, laten gasten met gezondheidsklachten die mogelijk op COVID-19 wijzen niet inchecken en moeten hen de toegang tot de onderneming weigeren.
 • Indien er klachten optreden tijdens het verblijf, verwittigen wij onmiddellijk een arts. De vermoedelijk besmette persoon wordt opgedragen een masker te dragen en de hoest-/niesetiquette en de handhygiëneprocedures in acht te nemen.
 • Het vermoedelijke geval wordt, met inachtneming van de wetgeving inzake gegevensbescherming, gemeld bij de lokale medische diensten.
 • Indien een vermoedelijk of bevestigd geval van COVID-19 in de woning heeft verbleven, wordt deze eerst gedurende minstens 1 uur goed geventileerd en vervolgens zorgvuldig met een neutraal detergens gereinigd, waarna de oppervlakken worden ontsmet met een ontsmettingsmiddel dat werkzaam is tegen virussen. Alle mogelijk besmette textielproducten (bv. handdoeken, beddengoed, gordijnen, tafelkleden enz.) worden op 90 °C gewassen met een gewoon wasmiddel.
 • We vragen van onze vertrekkende gasten om ons te informeren indien ze binnen de 14 dagen na hun verblijf ziek worden.


Check-in, tijdens jullie verblijf en vertrek.

Vóór jullie aankomst ontvang je per mail informatie over de huidige algemene richtlijnen en specifieke maatregelen die in de vakantiewoning zijn genomen.

Tijdens het welkomstgesprek informeren en sensibiliseren we u omtrent de voorziene preventiemaatregelen en de regels in verband met jullie gezondheid. Door middel van een affiche informeren we u over de tekens en symptomen van COVID-19 en wat jullie moeten doen indien er tijdens of binnen 14 dagen na het verblijf symptomen ontstaan. We noteren deze info ook in een folder, die jullie bij aankomst krijgen.

Het fysiek contact wordt beperkt tot een minimum en dit verwachten we ook van onze gasten. De sleutel van de woning zal voor jullie aankomst ontsmet in de woning opgehangen worden. Bij vertrek dienen jullie de sleutel te ontsmetten, de woning af te sluiten en de sleutel op de afgesproken plaats achter te laten.

We vragen om vooraf de identiteitsgegevens van elke verblijvende gast per mail (of whatsapp) door te geven. Dit kan aan de hand van een foto of ingescande copy van jullie paspoort. Zo kan het invullen van de gastenfiche vooraf gebeuren (politiereglement – alsook belangrijk voor de contact-tracering nadien) en kan fysiek contact vermeden worden.


Aan de ingang van de woning hangt een affiche met de regels die voor jullie van toepassing zijn :

 • Houd zo veel mogelijk afstand van elkaar, steeds minimaal 1,5 m en draag op plaatsen waar sociale afstand moeilijker is eventueel een mondmasker.
 • Neem met aandacht kennis van de geldende veiligheidsmaatregelen in het logies en volg de instructies/aanwijzingen van de logiesuitbater op.
 • Daar de corona-maatrelen altijd aangepast kunnen worden (en dus mondmaskers misschien in bepaalde omstandigheden sterk aangeraden kunnen worden), willen we vragen om voor iedereen in jullie vakantiebubbel een mondmasker mee te brengen.
 • Zorg steeds voor een goede handhygiëne door gebruik te maken van de aanwezige handgels of door je handen voldoende te wassen. Was je handen telkens bij aankomst en vertrek.
 • Schud geen handen.
 • Betaal bij voorkeur vooraf of elektronisch.
 • Jullie dienen zelf douchegel, shampoo, afwasmiddel en dergelijke te voorzien. Ook een hoofdkussen met kussensloop dienen jullie zelf te voorzien, daar we van mening zijn dat dit na gebruik toch moeilijker te reinigen en desinfecteren is en we op deze manier de kans op overdracht willen voorkomen.
 • Handvatten van de douche, kranen, knoppen voor doorspoelen van Wc’s en deurklinken moeten dagelijks én net voor vertrek door jullie ontsmet worden.
 • De vakantie moet uitgesteld worden indien jullie (of één van jullie) symptomen vertonen die op Covid-19 kunnen wijzen of indien jullie in de 14 dagen vóór het geplande verblijf in contact zijn geweest met een persoon met COVID-19 of met symptomen die op COVID-19 duiden. Contacteer de logiesuitbater indien u tijdens het verblijf symptomen van COVID-19 vertoont.
 • Hoest of nies in je elleboog of in een papieren zakdoek die je onmiddellijk nadien weggooit in een vuilnisbak met een deksel.


Het reinigen van de vakantiewoning.

We verwachten van onze gasten dat ze de woning stofzuigschoon achter laten.  De stofzuiger zal daarom na gebruik door ons ook ontsmet worden.  Al het nodige materiaal is hiervoor in de woning voorzien.  Dit houdt in dat de vuilbakken leeg gemaakt worden en het afval onder de toegangstrap gezet wordt.  Daarnaast dienen de douche, lavabo, frigo, kookvuur, microgolfoven en het toilet netjes achter gelaten te worden. Het vuile linnen (handdoeken, bedlinnen) wordt in de slaapruimte in een linnenmand verzameld.  Handvatten, lichtknoppen en deurklinken worden net voor vertrek ontsmet.

Jullie moeten de woning dagelijks goed verluchten. Daarnaast willen we jullie vragen om bij vertrek de twee Veluxramen open te zetten (met vliegengaas naar beneden). Dit omdat we de woning na elk vertrek gedurende minstens 1 uur dienen te verluchten en we op deze manier voor onszelf de kans op eventuele besmetting willen beperken door de woning niet direct te moeten betreden.

Het reinigen van de woning gebeurt met zorg en nadruk op desinfectie van oppervlakken :

 • We wassen onze handen grondig voor en na elke schoonmaakbeurt.
 • Tijdens het schoonmaken ventileren we min. 1 uur grondig.
 • Er wordt extra aandacht besteed aan vaste voorzieningen en oppervlakten die vaak worden aangeraakt.
 • We gebruiken wegwerphandschoenen bij het schoonmaken van de vakantiewoning en raken het gezicht niet aan.
 • De stofzuiger wordt na elk gebruik afgeveegd met ontsmettingsmiddel.
 • Alle contactpunten worden gereinigd, zoals o.a.: lichtschakelaars, handvatten, afstandsbediening, …
 • Losse en decoratieve items in de woning zoals brochures, magazines, sierkussens, … worden zoveel mogelijk verwijderd.
 • Vuil linnen wordt meteen verwijderd in daarvoor bestemde linnenmanden en wordt gescheiden gehouden van proper linnen. Contact tussen linnen en afval wordt vermeden.
 • We voorzien voldoende tijd na vertrek van gasten, zodat we de woning grondig kunnen verluchten, reinigen en desinfecteren.
 • Reinigingsdoeken, dweilen, poetsdoeken worden gewassen op minstens 60°C.


Informatiebronnen

Covid-19 : Goede Praktijken HORECA - versie 05/06/2020

Covid-19 : Veiligheidsprotocol vakantiewoningen en vakantieverhuur - versie 12/06/2020

Covid-19 : Veiligheidsprotocol B&B’s en (vakantie)logies - versie 12/06/2020

Toerisme Vlaanderen : basisprotocol voor toerisme.